top of page
Writer's pictureRūta Latinytė

Moterų protestas A. Dudos vizito metu

Šiandien nuo pat ryto įvyko labai daug visko - kartu su Moterų teisių judėjimas Lietuvoje / Women's march LT surengėme simbolinį protestą dėl moterų teisių Lenkijoje. Ta proga nužygiavome nuo poetui A. Mickevičiui skirto paminklo iki Lenkijos Respublikos ambasados, nunešėme ant vielinių pakabų (tai - tarptautinis nelegalaus aborto simbolis) sukabintus tarptautinius žmogaus teises apibrėžiančius dokumentus - Žmogaus teisių deklaraciją, Jungtinių tautų rekomendacijas Lenkijai dėl abortų legalumo, JTO Žmogaus teisių komiteto komentarą moterų teisių klausimu ir kitus dokumentus, taip pat simbolinį Performatyvus dizainas "Leidimą Lenkijoms moterims priimti sprendimą pačioms" ir protesto simboliką. Ambasados darbuotojai kurį laiką prašė palaukti, bet netrukus išėjo į lauką pasisveikinti ir priėmė atneštus dokumentus.



Šį įvykį ir vakar, ir šiandien nušvietė kone visa Lietuvos žiniasklaida, kreipėsi ir kaimyninės Lenkijos žurnalistai – toks palaikymas Lenkijos moterims ir visai visuomenei yra tikrai svarbus.


Bet didžiausią džiaugsmą sukėlė įvykęs LŪŽIS – pagaliau nutraukta visuotinė tyla. Šiandien belaukdami Lenkijos Prezidento A. Dudos vizito Seime mūsų parlamentarai atvirai pasisakė palaikantys žmogaus teises ir turintys Lenkų valdantiesiems ne vieną kritišką pastabą dėl įvykių jų šalyje.


„Kaip partneriai, kaip bičiuliai, kaip draugai mes negalime užmerkti (akių – BNS) į tai, kas vyksta kaimyninėje šalyje“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.


„Manau, kad šiandien vykstančiuose pokalbiuose bus atkreiptas dėmesys, kad Lietuva neapsimes akla, kad tam tikros problemos žmogaus teisių srityje egzistuoja. Valstybė, kuri kelia aukštus reikalavimus esantiems kaimynams, – turiu galvoje Baltarusiją, šiurkštiems žmogaus teisių pažeidimams, vykstantiems ten, – turėtų tokius taikyti ir sau“, – sakė G. Landsbergis (Delfi, BNS).


„Tai, kas šiuo metu vyksta Lenkijoje, nėra tik moterų teisių klausimas. Tai yra liberaliosios demokratijos krizė. O šios krizės simptomai yra žiniasklaidos laisvės suvaržymai, tesimų nepriklausomumo erozija, zonos be "LGBT ideologijos", moterų žmogaus teisių pažeidimai ir abortų draudimas. Solidarizuojuosi su Moterų teisių judėjimas Lietuvoje / Women's march LT, nes nenoriu, kad Lietuvoje kada nors nutiktų taip, kaip Lenkijoje. Laisvės partija frakcija Seime dės visas pastangas, kad per ateinančius ketverius metus būtų sprendžiami Lietuvoje iki šiol neišspręsti klausimai, susiję su reprodukcinėmis moterų teisėmis ir reprodukcine bei lytine sveikata”, - savo paskyroje rašė Tomas Vytautas Raskevičius.


Ir Dovilė Šakalienė jau kelias savaites kovoja, kad į Seimo darbotvarkę būtų įtraukta rezoliucija dėl reprodukcinių teisių ir teisės viršenybės principo pažeidimų Lenkijoje. Seimo valdantieji pažadėjo, kad tai bus padaryta ketvirtadienį. Labai didelį palaikymą parodė ir jaunieji jos partijos kolegos.


Galiausiai, dėmesio, šia tema FB pasisakė ir Prezidentas Gitanas Nausėda: „Neišvengiamai, kaip tarp gerų draugų, kalbėjomės ir sunkiais klausimais, tarp jų – ir žmogaus teisių. Mano nuostata yra aiški – visuomet pasisakiau ir pasisakysiu už žmogaus teisių ir laisvių puoselėjimą bei nešališką dialogą su visuomene. Šios nuostatos laikausi ir kalbant apie moterų reprodukcinės sveikatos temą Lenkijoje. Tikiuosi, kad mūsų kaimynė, būdama viena seniausių demokratijų Europoje, ieškos konstruktyvaus dialogo su visomis savo visuomenės grupėmis.“


Prezidento komentaras pats aptakiausias ir vengia išsakyti bet kokią kritiką Lenkijai. Per spaudos konferenciją jis buvo dar slidesnis, kažkaip taip jeigu maždaug viskas pagal vietinius įstatymus, tai tada gerai, svarbu gražiai aprašyti, o visų svarbiausia – nesipykti su kaimynais (nes moterys akivaizdžiai dzin, jų klausimai šitiems vyrams buvo absoliučiai nesuprantami). Dudos pasisakymų press konferencijos metu nekomentuosiu, nepavydžiu lenkėms...


Dabar dar lauksim žinių, ką susitikime su Duda pasakys mūsų Seimo pirmininkė. Ji, skirtingai negu Prezidentas, bent jau turi kietus kiaušus ir tvirtas vakarietiškas vertybes.

Ar būtume sulaukę tokio mūsų politikų atvirumo ir palaikymo lenkėms, o kartu – dėmesio ir Lietuvos moterų reprodukcinei sveikatai (parlamentarai pažadėjo susijusių klausimų neatidėlioti ir padėtį pagerinti), be visų jungtinių pastangų ir spaudimo? Nežinau.

Bet žinau viena – atvira, aktyvi, betarpiška, bendraujanti ir girdima Lietuvos visuomenė, įvairios jos grupės, o taip pat neveidmainiaujantys ir demokratines vertybes branginantys politikai (nors ir ne visi), dar daugiau – valdančiųjų lyderiai – šiandien yra tai, kuo labiausiai Lietuvoje didžiuojuosi. Reikia tikėtis, kad Lietuvos palaikymas žmogaus teisėms taps argumentu ir Lenkijos poslinkiams atgal į Europą.


Kviečiu jungtis prie virtualaus solidarumo su Lenkijos moterimis ir sekti naujienas, kaip seksis toliau: https://fb.me/e/325xPLvla


(Luko Tamulyno nuotraukos.)

4 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comments


bottom of page