top of page
  • Writer's pictureRūta Latinytė

Paveikslai iš daiktų

Atnaujinta: 2020-07-22


Įkvėpta britų fotografo ir menininko Stuart Haygarth kūrinių, nutariau pabandyti sukurti paveikslą – koliažą, suklijuotą iš daugybės mažų ir didesnių daiktų ar jų nuolaužų. Bet apie viską nuo pradžių.


Iš daiktų sudėliotus dailės kūrinius teorija vadina asambliažu (pranc. assemblage – rinkinys, junginys, sankaupa). Tai modernizmo dailės rūšis: erdviniai kūriniai iš daiktų, pritvirtintų ant įrėmintos plokštumos ar sudėtų į dėžutes. Asambliažas jungia skulptūros ir tapybos išraiškos priemones. Tai trijų dimensijų koliažas. Pasirinkti objektai (objekt trouve) reljefiškai tvirtinami prie pagrindo – sukuriamas erdvinis-plastinis paveikslas. Ši technika itin suklestėjo 6-to dešimtmečio pabaigoje (virtualios dailės pažinimo programos “ARS“ informacija).



“Iš daiktų sudėlioti dailės kūriniai vadinami asambliažu (pranc. assemblage – rinkinys, junginys, sankaupa).





Tarp lietuvių asambliažo meistrų mano labai mėgstamas Dusetų dailės galerijos dailininkas, tapytojas Romualdas Pučekas. Vienas ankstyvųjų jo darbų „Deivė Milda“ sergi namų laimę mano svetainėje. Tarp kitko, šio kūrinio kelionė buvo su nuotykiais.


Seniai seniai, 2008 metais Zarasuose, festivalyje “Mėnuo Juodaragis“, tiesiai per savo gimimo dieną koncertavo Andrius Mamontovas. Ir man, besisukiojančiai tarp organizatorių, buvo pavesta surasti jam dovaną. Aš nuvykau tiesiai į Dusetas pas R. Pučeką ir išrinkau „Deivę Mildą“, padarytą iš senos ližės, linų ruošimo rakandų ir kitų klėties turtų. Man atrodė ir įdomus, ir prasmingas darbas. Ir še tau, kad nori – festivalio vadui toks pirkinys visai nepatiko, išpeikė mane, kad griozdas, kur jį žmogus tokį dės, nieko gero ir vietoje to padovanojo A. Mamontovui puodynę su kviečiais. Tebūnie. O man „Deivė Milda“ buvo brangi iš pirmo žvilgsnio ir nuo to laiko visad keliauja kartu – į visus namus, į kuriuos teko kraustytis. A. Mamontovas galbūt nesupyks – iš dalies juk šis meno kūrinys priklauso ir jam.


Be R. Pučeko, tarp lietuvių menininkų į akį krito ir Klaipėdoje galeriją turintis Artūras Tamašauskas, kuriantis steampunk stiliaus vaizdus.




Na o mano minėtasis britų fotografas Stuart Haygarth iš daiktų kompozicijų sukūrė įstabias fotografijas. Jis kelias savaites vaikščiojo po Atlanto pakrantės pliažus ir rinko ten vandenyno išmestas šiukšles, kadaise gyvenusias visai kitokį gyvenimą tarp žmonių. Surūšiavęs jas pagal spalvas ir formas, Stuart sukūrė savitas kompozicijas, parodančias, kokie keisti gali būti įprasti mūsų gyvenimo daiktai.





Stuart fotografijos paskatino pabandyti kažką panašaus sukurti namuose. Tam puikiai tiko sulaužytų ir išmėtytų žaisliukų dėžutė – nors vaikai vis bandė nusirinkti kompozicijai parinktus daiktus, nes gi reikalingi.


Pirmieji bandymai, derančios spalvos, objektų proporcijos…ir štai kas iš jų gavosi.





Tikiu, kad įkvėpimo kupiną dieną kažką panašaus sukurti visai smagu – pabandykite. O dailės galerijose ir ekspozicijose nepraleistkite pro akis pamatyti tikrų daiktų įpaveikslininimo virtuozų.

167 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page