top of page
  • Writer's pictureRūta Latinytė

11 interjero klaidų? Nebūtinai!

Kadaise Delfi.lt publikavo straipsnį "11 grubių interjero klaidų, kurias nutyli ir dizaineriai". Skamba grėsmingai, bet iš tiesų ne visos išvardintos "nuodėmės" tokios jau blogos. Mes nutarėme paprieštarauti kiekvienam iš 11 punktų ir pasufleruoti, kaip tokias klaidas lengvai ir nebrangiai apeiti.

1. Taupote užuolaidoms? Ir gerai! Nebūtina brangiam audiniui ir pasiuvimui išleisti dviejų atlyginimų – kartais gerą, tikrai gerą užuolaidų porą galima rasti vintažo parduotuvėje arba galima sumaniai pritaikyti ne užuolaidinį audinį. O vietoje sudėtingo apsiuvimo ir bėgių sistemos – rinktis juosteles ar kaspinus. Pinigais gero interjero nenupirksi.

2. Neapgalvotai renkatės apdailą. Ooo, paprastai prasta apdaila gaunasi ne dėl neapgalvojimo, o dėl persistengimo. Jeigu skubate ir nenorite sukti galvos – kuklus šiuolaikinio tipo minimalizmas dar jokio būsto nesugadino, o vieną kitą originalų akcentą bet kada galima įterpti. Kur kas sunkiau nusirinkinėti perkrautą ir apsunkintą interjerą.

3. Pernelyg šviesus butas. Nebūna per šviesių! O baltom spalvom galioja kelios gudrybės: 1) nesirinkite visiškai baltos, geriau prigesinta, kreminė ar vilnos baltumo, 2) visiškai baltame interjere turėtų šmėžuoti ir viena kita spalva – pvz. oranžinės ar žalios detalės gaivesniam šiuolaikiniam interjerui, arba bet kuri kita mėgiama spalva.

4. Per daug ryškios spalvos. Bet tai nereiškia, kad visi turi lindėti pasteliniuose tonuose. Ryškų interjerą kurti sunkiau nei subtiliai šviesų, bet tikrai nebijokite. Jeigu nepasitikite savo skoniu ar jėgomis – spalvų derinimo lentelės nepadės, paprašykit pagalbos specialisto. Bijodami apsirikti, žmonės dažnai renkasi vienos ar dviejų spalvų interjerą.

5. Baldų perteklius. O ar žinote, kad tuščia erdvė atrodo mažesnė, už apstatytą baldais? Iš tiesų baldų kiekį turi nuspręsti veiklos, kurias toje erdvėje norėsite atlikti. Jeigu reikia ir sofos, ir rašomojo stalo, ir valgomojo stalo, ir spintos ir dar kažko – visa tai galima sutalpinti net pačiame mažiausiame kambarėlyje. Neatsisakykite patogumo veikti tai, kas jums svarbu vien dėl to, kad neužsikrautumėte baldais. Geriau pasiduokite malonumui sukomponuoti viską taip, kad tilptų ir išliktu erdvu!

6. Nevykę dekoro elementai. Bet gi čia asmeninis reikalas! Nemėgstamo stiliaus ar dailininko darbas svečiui nepatiks, bet svarbu, kad patiktų jums. Jeigu dvejojate, kaip jums svarbų daiktą įkomponuoti kambario erdvėje – pasitarkite su specialistu. Nėra nevykusių elementų, yra tik nevykę deriniai ir netinkamos kompozicijos.

7. Prie sienų spalvos priderinti baldai. Kas pirmas – višta ar kiaušinis, sienos ar baldai? Visiškai nesvarbu! Kuris pirmas – pagal tą derini, jei nenori visko perdaryti iš naujo. Jei patikusi sofa netinka ką tik nudažytų sienų kolorite – bus tų sofų, tikrai rasite, kitą, kuri tiks.

8. Milžiniška sekcija. Ji tiks dviem atvejais: 1) tai yra iš jūsų bobutės paveldėta prieškarinė vertinga sekcija, 2) tai iš kitos bobutės pirkta/renovuota vertybė. Jeigu didelis ir gremėzdiškas baldas nėra vertybė ir tai nėra sofa, tuomet jo nereikia iš viso.

9. Sekate mados vėjais. Kuo blogai sekti mada? Kol ta mada dera prie patogumo ir nepristingate kantrybės kaskart kažką keisti – gyvenkite taip, kad jaustumėtės visada ant haute couture bangos!

10. Atsikratote visko, kas sena. Su šita klaida nesiginčysiu – aš irgi sutinku, kad senus baldus galima sumaniai perkomponuoti, renovuoti ir naudoti ilgai ir laimingai. Su viena sąlyga – kad jie brangūs širdžiai. Jeigu tai rakštis dūšioje – meskite baldą lauk.

11. Nesudarote sąmatos. O taip, svarbu žinoti savo pajėgumus, kad paskui netektų sustoti pusiaukelėje. Turėkite omeny, kad sąmata turi savybę visada išaugti. Todėl kartais galima numatyti keistų vietų, kurios nieko nekainuos – pavyzdžiui galbūt šviestuvus pasidarysite patys, iš senų vyno butelių, o stalą – iš stiklo, ratukų ir europalečių, bet didesnę dalį biudžeto skirsite vardinei sofai arba įspūdingam kilimui. O be to – nebūtina viską susipirkti iš karto, kilimas gali palaukti dar poros atlyginimų ar kitų Kalėdų. Suskaičiuokite, ko reikia pradžiai, kad erdvė būtų įrengta ir išbaigta, o ją tobulinti galėsite visada.

Jeigu norite prisiminti, kokias klaidas buvo įvardinęs portalas Delfi, galite palyginti su jų versija čia.




5 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page